Pickleball

Pickleball is dé dynamische racketsport afkomstig uit de USA die elementen van badminton, tennis en tafeltennis combineert. Het spel is makkelijk te leren en bevat korte wedstrijden die op een klein veld gespeeld worden. Je kan pickleball met twee of vier spelers spelen.

Reserveer een baan

Heb je gesport of ga je nog sporten? Begin of sluit af met een drankje!

Heb jij gesport of ga je nog sporten? Dan is het mogelijk om na een potje padel met je medespelers een drankje en een (warme) snack te nuttigen in onze Sportsbar Pala! Neem een kijkje op de website: https://www.sportsbarpala.nl

Faciliteiten

  • Kleedruimtes
  • Douches
  • Huren rackets
  • Gratis parkeren (Kempweg 150)

Een primeur in Venray. Op Eerste Pinkersterdag opent Paul Haarhuis de eerste indoor Pickleballbanen van Limburg

Artikel in Dagblad de Limburger op 30-05-2022

Het is de snelst groeiende racketsport in de Verenigde Staten. Tussen 2014 en 2019 groeide de sport onder de Amerikaanse bevolking met meer dan 7 procent, schreef The Economist eerder. Inmiddels spelen aan de andere kant van de oceaan zo’n vier miljoen mensen deze sport. pickleball is een combinatie van badminton, tennis en tafeltennis.  Het veld heeft de afmetingen van een badmintonveld, het net is iets lager dan een tennisnet en het racket heeft geen snaren, maar is gemaakt van hout of carbon. Ook anders: de bal, die net zo groot is als een tennisbal, is een harde, plastic bal met gaten. Daardoor heeft de bal slechts een derde van de snelheid van een tennisbal. In de Verenigde Staten is het razend populair, onder jong en oud.

In Nederland bleef de sport vooralsnog onder de radar. In het Noorden van het land zijn enkele initiatieven. Ook LTV Melick biedt haar leden deze racketsport aan. Daar wordt het gespeeld in de plaatselijke sporthal. Langzaam waait de sport over. En dat zien ze in Venray ook. Tennishal Maascourt opent daarom in het Pinksterweekend twee indoor pickleballbanen. Een primeur, want in Limburg is dit de eerste indoorlocatie.

Eigenaar Twan Lensen vertelt waarom hij kiest voor pickleball. “Iedereen kan het spelen. Het is nóg laagdrempeliger dan tennis en padel. Waarom? De bal gaat langzamer, de loopafstanden zijn kort en de paddle - zo wordt het racket genoemdis kleiner. Daardoor is de oog-hand-coördinatie geen obstakel.”

Wat zo leuk is aan deze sport? “Het is voor alle leeftijden. Als je op Youtube naar topspelers kijkt, zie je hoe snel en dynamisch het is. Als je in aanraking komt met deze sport, ben je snel verkocht. Dat weet ik zeker.”

Lensen zegt dat het ook voor 80-plussers geschikt is. Dagelijks ziet hij de ouderen in zijn hal tennissen. “Zij belopen de afstanden op een tennisbaan niet meer. Daardoor zijn de rally’s vaak kort. Als je dan op een punt komt dat je het niet meer trekt op de tennisbaan is dit een geweldig alternatief.”

Lensen start met twee banen, maar medio juli liggen er al vier banen. Daarnaast bouwde hij twee tennisbanen om tot padelbanen. Op Eerste Pinksterdag opent Paul Haarhuis de padel- en pickleballbanen. Haarhuis is de huidige Davis Cup-captain van Nederland en de voormalig nummer één van de wereld in het dubbelspel. Hoe denkt hij over pickleball?

"Padel is in Nederland aan een onstuitbare opmars bezig. Ook in Limburg wordt de ene na de andere baan geopend. Zo werden in Baarlo dit weekend meerdere banen in gebruik genomen. Gaat Pickleball eenzelfde toekomst tegemoet? “Of het dé nieuwe hit wordt, dat weet ik niet. Maar er zit in ieder geval veel potentie in.”

Bron: https://m.limburger.nl/cnt/dmf20220529_93972528 

Martin Verkerk is 19 jaar na Roland Garros-finale enthousiast over pickleball

Artikel uit de Telegraaf op 29-05-2022

Zijn naam duikt telkens weer op als op Roland Garros om het grote geld en de titel wordt getennist. Martin Verkerk is immers de laatste Nederlander die een grandslamfinale haalde en het is inmiddels negentien jaar geleden dat hij Hollandse sporthistorie schreef in Parijs. Verkerk (43) runt tegenwoordig een eigen tennisschool en heeft de nieuwe sport pickleball ontdekt. Die wil hij wel eens onder de aandacht brengen.

Pickleball? Wat is dat nu weer?
„Je wordt er iets meer op aangesproken als Roland Garros bezig is”, zegt Verkerk over zijn spraakmakende finaleplaats in 2003. „Dat is allemaal prima hoor. Ik denk er zelf ook nog vrijwel dagelijks aan, met een heel positief gevoel. Het blijft speciaal en uniek wat ik daar toen in Parijs heb gedaan. Stiekem vind ik het natuurlijk best leuk dat ik de laatste Nederlander ben geweest in een grandslamfinale. Ik gun Botic en Tallon (Van de Zandschulp en Griekspoor, red.) het beste. Het gaat heel erg goed met ze en ik zal ze als eerste feliciteren als ze ook een grandslamfinale halen. Maar ik vind het ook niet erg als het nog even duurt.”

Verkerk is tennisleraar en richt zich met zijn tennisschool niet alleen op talenten, maar vooral ook op breedtesporters, ouderen en zakenmensen die privéles van hem willen. De wereld rondreizen als coach van een toptennisser zou hij niet zo snel doen. „Dan ben je wel heel vaak van huis en ik ben toch ook graag bij mijn gezin. Alleen als die Carlos Alcaraz belt, ga ik wel met hem mee... Maar die zit wel goed bij zijn coach Juan Carlos Ferrero. Inderdaad, die ken ik nog van de Roland Garros-finale van 2013. Hij was net iets te goed.”
Verkerk zag pickleball wel eens in Amerika en denkt dat het in Nederland ook kan aanslaan. „Het is leuk en het is laagdrempelig. Er hangt altijd een goeie sfeer en het is in vergelijking met tennis minder blessuregevoelig. Tennis leer je in vijf jaar, pickleball kan je in vijf dagen leren. Ik ziet het echt niet alleen als een sport voor ouderen, want juist kinderen kunnen er ook veel plezier aan beleven. Het is voor jongelui een eenvoudige stap om in beweging te komen. Ik zou niet weten waarom pickleball niet net zo populair zou kunnen worden als padel. Ik zie dezelfde groeimogelijkheden.”

Verkerk is zeker niet de enige die er zo over denkt. Tennisleraar Jan Jaap Uiterwijk Winkel uit Hoogeveen kwam een paar jaar geleden in aanraking met pickleball en gelooft heilig in de potentie van deze sport. Hij geeft met compagnon Bert Mol clinics, probeert sportleraren zo ver te krijgen om pickleball aan hun lespakket toe te voegen en werkt samen met Pickleball Holland, een organisatie van liefhebbers die ook toernooien organiseert. „Nee, er is nog geen pickleball-bond”, zegt Uiterwijk Winkel. „Maar dat is wel een mooi doel om na te streven. Er zijn nu een paar tennisclubs met pickleball-banen in Nederland en ik denk dat het er snel veel meer worden. Padel is ook leuk, maar het is erg duur om die padelbanen aan te leggen. Daar zitten tennisclubs geregeld tegen aan te hikken. Een pickleball-baan is veel goedkoper.”

Uiterwijk Winkel legt ook nog even in een paar zinnen uit waarom hij zo veel mogelijkheden ziet voor pickleball. „De bal heeft een veel lagere snelheid dan bij tennis. Er ontstaan altijd meteen veel rally’s. Iedereen kan een balletje slaan, want het is kneitermakkelijk om te doen.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/sport/1618069796/negentien-jaar-na-zijn-roland-garros-finale-is-martin-verkerk-nu-gek-op-pickleball